Advertisements

Archive for February 2nd, 2016

Filament Drive Jam

So, while printing the first pass of the halogen lamp base, this happened:

Lamp Base - wrecked print

Lamp Base – wrecked print

The first layer went down fine, but the filament stopped feeding after laying down the small linear patch along the right side. The wrinkles come from me peeling it off the platform while it was still hot and flexy.

Although feeding PETG at 75 mm/s for infill worked so far (I mean, sheesh, look at all the stuff I’ve made in the last year), this involved a fairly large expanse of filament and maybe, just maybe, the high flow rate cooled the nozzle enough to increase the extrusion pressure and eventually strip the filament.

I shoved the filament hard enough to get it feeding again, bumped the extrusion temperature to 260 °C and started another print, whereupon things went swimmingly for the first 12.2 mm. Alas, the filament jammed again, just below the top of the hole for the USB adapter, where you see the odd line in the middle of the finished base:

Lamp Base - USB port

Lamp Base – USB port

Because it’s now printing a relatively thin cylinder at relatively slow speeds (less infill per perimeter), the “feeding too fast” argument falls flat on its face: obviously, something else is wrong.

Removing the fans showed a bit of plastic on the drive gear teeth, but nothing too terrible:

M2 Filament Drive - jam front view

M2 Filament Drive – jam front view

The witness mark on the planetary gearbox output shaft still lines up with the mark on the gear, so the tiny grub screw hasn’t come loose. Note the slight misalignment between the bottom of the filament drive and the hot end inlet; I’ve already snipped the filament and done some retraction.

A small struggle involving needle nose pliers dragged this classic gouged filament from the drive:

Stripped PETG Filament

Stripped PETG Filament

This spool of PETG filament started out at 1.70 mm, but this section measures 1.80 mm. That’s at the high end of the ±0.05 mm tolerance around the nominal 1.75 mm, but, frankly, I don’t take the tolerance too seriously.

Undamaged filament from the spool didn’t push smoothly through the drive, so I reamed out the entire path with a 2 mm drill (actually, a #46 drill = 2.05 mm). I don’t recall if I did that before mounting the drive, but even if I did, I’d expect some crud and distortion to accumulate after a while; it’s been running without much attention since last March.

Reassembling the drive and feeding the filament to just above the hot end showed a slight misalignment:

M2 Filament Dive - misaligned front view

M2 Filament Dive – misaligned front view

I cured that by loosening the screws and rotating the whole drive slightly clockwise:

M2 Filament Dive - realigned front view

M2 Filament Dive – realigned front view

Viewed from the side, the drive positions the filament slightly too far to the rear:

M2 Filament Dive - alignment side view

M2 Filament Dive – alignment side view

I didn’t (think to) check if the hole in the snout has become bellmouthed, but it wouldn’t take much. In any event, the filament fed into the hot end without incident, so maybe there’s enough slop to cover that misalignment. Maybe I should add a small shim behind the drive?

With the filament drive working again, I had Slic3r chop the bottom off the solid model of the lamp base and create the G-Code for just the top section, which printed without any problem at all.

I drilled eight holes in the bottom surface of the new ring, slobbered epoxy around the ring and tucked it into the holes, used a pair of brass rods to align the two parts, and clamped them together while the epoxy cured:

Lamp Base - clamping

Lamp Base – clamping

I should be using black PETG anyway, so we’ll call this one a prototype and move on.

So that’s where the line came from…

Advertisements

,

3 Comments